BALLINA | KONTAKT | | SQ | EN |
Lajme
Zëvendëskryeministri Besimi në vizitë pune në Vienë: Mbështetje nga Austria për eurointegrimin
14:36, Friday, September 05, 2014

Zëvendëskryeministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë përgjegjës për çështje Evropiane Dr. Fatmir Besimi, sot qëndron ne vizitë njëditore në Vienë, ku realizoi takim me Ministrin Federal për Integrim Evropian dhe punë të jashtme të Republikës së Austrisë z. Sebastijan Kurz, z. Mihael Linhart Sekretar i Përgjithshëm dhe z. Jan Kikert drejtor politik në ministrinë e punëve të jashtme të Republikës së Austrisë.

Në takim u bisedua për procesin e integrimit të Republikës së Maqedonisë, si dhe për arritjet e fundit ta vendit sa i përket anëtarësimit në Bashkimin Evropian, ku Besimi potencoi se integrimi evropian mbetet prioritet strategjik i vendit dhe qytetarëve të Republikës së Maqedonsië.

Ai informoi se Qeveria vazhdon të punojë me përkushtim në reformat në sferën e sundimit të së drejtës, reformës zgjedhore, lirisë së shprehjes dhe mediumeve, gjyqësorit, luftës kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, përmirësimit të marrëdhënieve të ndëretnike të bazuara në principin e respektit të ndërsjellë dhe tolerancës, si dhe rritjen ekonomike dhe punësimit. Në këtë kontekst, Besimi informoi për arritjet kryesore në periudhën e kaluar, të cilat janë në drejtim të përputhjes së mëtutjeshme të legjislacionit nacional me të drejtën evropiane dhe përmirësimin e dosjes për zbatimin e ligjeve.

“Duke marrë parasysh përpjekjet e ndërmarra nga Qeveria në pamje të procesit reformues, presim që progresi të shënohet në raportin e vjeshtës të Komisionit Evropian për progresin dhe edhe njëherë të na përsëritet rekomandimi për fillimin e negociatave. Fillimi i procesit të negociatave dhe anëtarësimi në Bashkim është me një rëndësi të veçantë në pamje të ardhmërisë të vendit tonë” – shtoi Besimi.

Zëvendëskryeministri Besimi shprehi falënderim për angazhimin e Austrisë për inkuadrimin e vendeve të Ballkanit perëndimor në BE, dhe veçanërisht për mbështetjen për fillimin e negociatave aderuese me Republikën e Maqedonisë, e vërtetuar në konferencën e qershorit dhe të vitit të kaluar për Ballkanin Perëndimor si dhe në konferencën e paraparë për vitin e ardhshëm, nikoqir i së cilës është pikërisht Austria. Iniciativat rajonale të këtij lloji mund të kontribuojnë drejt tejkalimit të përbashkët të sfidave, me qëllim të integrimit sa më të shpejtë të rajonit në Bashkimin Evropian.

“Të dy vendet shënojnë 20 vjet nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike, kanë bashkëpunim të shkëlqyer në nivel politik dhe ekonomik, Austria është investitor i rëndësishëm i huaj në Republikën e Maqedonisë, i dyti për nga madhësia, me investime prej rreth 485 milion eurosh. Kompanitë austriake janë prezent në energjetik, telekomunikacion, banka, sigurime, kryesisht në sektorin shërbyes” – theksoi Besimi.

Bashkëbiseduesit theksuan se presin që bashkëpunimi i suksesshëm në sferën e ambientit jetësor, arsimit dhe shkencës, kulturës, zhvillimit ekonomik, punëve të brendshme, mbrojtjes, shëndetësisë, si dhe mbështetja për procesin eurointegrues të Republikës së Maqedonisë të vazhdojë edhe në të ardhmen.

Share!
Lajme
Zëvendëskryetari i Qeverisë për Çështje Evropiane, Nikolla Dimtrov sot realizoi një takim me euroambasadorin e sapo emëruar në vend, Dejvid Gir
Zëvendëskryeministri Dimitriov në Bruksel në takim me Nënkryetarin e Komisionit Evropian, Schinas ​
Takim Dimitrov-Varhei
Dimitrovi në Bruksel: Maqedonia e Veriut fuqishëm e vendosur të bëhet një demokraci e prosperuar evropiane në të cilën do të sundoj e drejta
ZKQ Dimitrov në takim me Sekretaren Gjenerale të KBR,Bregu: Që bashkëpunimi rajonal të jetë i suksesshëm, vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të jenë bartësit e vendimeve dhe të përgjegjësive"
   
Procesi i përkthimit
Përgjithshëm
Dokumente më të rëndësishme
Baza të dhënash
Trajnime
Qendra për Trajnim e SÇE
Bursa
Bashkëpunime
Komunikimi me publikun
Sondazhet per opinionin publik IRI
Kampanja
Sondazhet per opinionin publik
LISTA E INFORMACIONIT ME KARAKTER PUBLIK
Konkurse për punësime
Konkurse
Dokumente
Baza e të dhënave
Qasje e lirë tek informatat
Regjistri i dokumenteve
Regjistrimi i projekteve
E-furnizime
Lajme

Rreth nesh
Zëvendës Kryeministër për Çështje Evropiane
Sekretar Shtetëror
Këshilltarë Shtetëror
Organizimi
Sistemi për udhëheqje me procesin e aderimit në BE
Njësi projektuese
Sektorë
Negociatat
Kronologji
Procesi i aderimit drejt BE-së
Skrining
Negociatat
NPAA
Marrëveshja për stabilizim dhe asociim (MSA)
Kampanja
EU / IPA Proekte të suksesshme
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Youth for EU
Projektet
Ndihma e para aderimit
IPA 2007 - 2013
IPA 2014 - 2020
IPA projektet
Ndihmë tjetër e huaj
Programe të Unionit
Programi ORIO
Twinning
2020 © Sekretariati për çështje evropiane
All rights reserved.