BALLINA | KONTAKT | | SQ | EN |
Lajme
Zëvendëskryeministrit Besimi mbajti fjalim në Qendrën për Politikë Evropiane në Bruksel
15:33, Tuesday, February 18, 2014

 Zëvendëskryeministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë për çështje evropiane Dr. Fatmir Besimi realizoi vizitë në Bruksel ku kishte edhe fjalën e tij në brifingun në Qendrën për politika evropiane, në temë: “E ardhmja evropiane e Maqedonisë – Perspektivat dhe sfidat”.
Në fjalën e tij Besimi theksoi se edhe krahas çështjeve të hapura me vendet fqinje anëtare të Bashkimit Evropian, qëndrojmë fuqishëm të fokusuar në detyrat që duhet t’i plotësojmë dhe guximshëm ballafaqohemi me të gjitha sfidat që i sjell procesi i reformave.
Ai informoi për punën e deritanishme të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, ku nënvizoi reformat e realizuara të cilat janë pjesë e Dialogut Aderues të Nivelit të Lartë (HLAD), siç janë reformat në pjesën e lirisë së të shprehurit; ndryshimet në Kodin Zgjedhor ku u arrit konsensus mes partive politike rreth Kodit dhe reformat në fushën e sundimit të së drejtës dhe respektimit të të drejtave fundamentale; reformat në administratën publike dhe ekonominë e tregut, ndërkaq, theks të veçantë vendosi edhe në implementimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit si një prioritet kyç i Qeverisë për përforcimin e karakterit multietnik të vendit.
Zëvendëskryeministri Besimi shtoi se HLAD është një shembull që tregon se si BE dhe Maqedonia si vend kandidat, mund të punojnë bashkërisht në reformat e nevojshme, dhe se si të nxitet një entuziazëm i ri në procesin e reformave dhe në procesin e përgjithshëm integrues.
Besimi i theksoi se posaçërisht janë të rëndësishme marrëdhëniet e mira ndërfqinjësore dhe nënvizoi gatishmërinë nga ana jonë për të tejkaluar në mënyrë konstruktive çështjet e hapura me fqinjët. Njëherit, ai vlerësoi si hap konstruktiv vizitën e Venizelos, ministrit për punë të jashtme të Republikës së Greqisë në Maqedoni, në rolin e tij si kryesues me BE-në.
Besimi gjithashtu e theksoi rëndësinë e përshpejtimit të eurointegrimeve, si një parakusht për stabilitet dhe zhvillim të rajonit si dhe temë dhe qëllim i përbashkët që i vendosi vendet e rajonit në anën e njëjtë në krijimin e një të ardhmeje të përbashkët më të mirë të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian.
Qendra e politikave evropiane është organizatë e pavarur e përkushtuar në integrimet e BE-së dhe e cila punon sipas mënyrave më bashkëkohore evropiane dhe globale të bërjes politikë, duke siguruar informata të shpejta dhe kualitative si dhe analiza rreth BE-së dhe agjendës globale politike.
Gjatë vizitës në Bruksel, Besimi realizoi takim edhe me drejtoreshën e Drejtoratit për Zgjerim të Komisionit Evropian, Aleksandra Kas Granje, si dhe me Raportuesin për Republikën e Maqedonisë në Parlamentin Evropian, Riçard Hovit.
Besimi në këto takime edhe një herë e theksoi përkushtimin e Republikës së Maqedonisë në procesin e eurointegrimeve si dhe përparimin në realizimin e reformave të parapara sipas Dialogut të Nivelit të Lartë.

Share!
Lajme
Dimitrovi në Bruksel: Maqedonia e Veriut fuqishëm e vendosur të bëhet një demokraci e prosperuar evropiane në të cilën do të sundoj e drejta
ZKQ Dimitrov në takim me Sekretaren Gjenerale të KBR,Bregu: Që bashkëpunimi rajonal të jetë i suksesshëm, vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të jenë bartësit e vendimeve dhe të përgjegjësive"
ZKQ Dimitrov: "Metodologjia e re për aderim mundëson një proces negociues më dinamik dhe thelbësor. Qëllimi ynë është që atë ta shfrytëzojmë plotësisht"
Zëvendës kryeministri i Qeverisë Dimitrov: "Në këtë kohë kyce në procesin e integrimit në BE, është e rëndësisë së jashtëzakonshme mbështetja nga partnerët tanë bilateral"
Dimitrov: Nga Greqia presim mbështetje dhe ndihmë në rrugën evropiane
   
Procesi i përkthimit
Përgjithshëm
Dokumente më të rëndësishme
Baza të dhënash
Trajnime
Qendra për Trajnim e SÇE
Bursa
Bashkëpunime
Komunikimi me publikun
Sondazhet per opinionin publik IRI
Kampanja
Sondazhet per opinionin publik
LISTA E INFORMACIONIT ME KARAKTER PUBLIK
Konkurse për punësime
Konkurse
Dokumente
Baza e të dhënave
Qasje e lirë tek informatat
Regjistri i dokumenteve
Regjistrimi i projekteve
E-furnizime
Lajme

Rreth nesh
Zëvendës Kryeministër për Çështje Evropiane
Sekretar Shtetëror
Këshilltarë Shtetëror
Organizimi
Sistemi për udhëheqje me procesin e aderimit në BE
Njësi projektuese
Sektorë
Negociatat
Kronologji
Procesi i aderimit drejt BE-së
Skrining
Negociatat
NPAA
Marrëveshja për stabilizim dhe asociim (MSA)
Kampanja
EU / IPA Proekte të suksesshme
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Youth for EU
Projektet
Ndihma e para aderimit
IPA 2007 - 2013
IPA 2014 - 2020
IPA projektet
Ndihmë tjetër e huaj
Programe të Unionit
Programi ORIO
Twinning
2020 © Sekretariati për çështje evropiane
All rights reserved.