ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |

ALПријава за учество во дискусии и дебати организирани од Секретаријатот за европски прашања

Објавен: четврток, 03 март 2016 / 14:31

Точен назив на организацијата


Македонско здружение за заштита и спасување во планина и непристапен терен АСКЛЕПИЈ Скопје

Област/и (поглавје/а) во кое е активна организацијата


1. Спасување на луѓе, добиток и материјални добра, во планина во различни временски услови. 2. Пребарување на планински области и терени во различни временски услови. 3. Спасување од карпи и непристапни терени како клисури, кањони, пропасти и сл. 4. Извлекување на луѓе и материјални добра од карпест и непристапен терен. 5. Мониторинг за опасност од шумски пожари и други еколошки катастрофи. 6. Евакуација на луѓе и други добра од непристапни терени при елементарни непогоди. 7. Доставување храна, санитетски материјал, медицинска помош и други добра до отсечени населени места во зимски услови и други непогоди. 8. Пребарување, спасување и укажување прва помош при елементарни катастрофи (земјотреси, поплави, лавини од поголем интензитет, одрони на земја, блокирани планински патишта и сл). 9. Пребарување, спасување и укажување прва помош при сообраќајни незгоди со поголем обем (авионски, железнички, патни и други несреќи на планински или непристапен терен). 10. Спасување на луѓе и добра во индустриски објекти (непристапни места, кранови, фабрички оџаци, силоси, брани, мостови, рудници и сл). 11. Спасување на луѓе и добра на непристапни места во урбана средина (кровови, фасади, мостови, лифтови, бунари, обиди за самоубиство и сл). 12. Спасување на туристи во скијачките центри (повредени скијачи, евакуација на луѓе од блокирани жичници, други интервенции на жичниците, настрадани во лавина и сл), како и едукација на локалниот персонал за основните подготвителни постапки за спасување и прва помош. 13. Спасување на лица вработени во шумските стопанства, како и нивна подршка и едукација за постапки при различни ситуации. 14. Подршка на екипите на Електростопанство, Телеком, Радиодифузијата, Водостопанството и сл, при потреба од интервенции на непристапни терени или во неповолни временски прилики. 15. Издавање стручна литратура. 16. Издавање пропагандни материјали за превентивно делување против несреќите од ваков вид и превземање правилни постапки при истите. 17. Едукација на населението, вработените во индустријата и стопанството, за превземање правилни постапки при елементарни катастрофи и несреќи од ваков тип. 18. Поставување систем на известителни точки низ територијата на Р. Македонија. 19. Поврзување со останатите регионални и светски служби од сличен карактер за вклучување во глобалниот нот руф систем, како што е IKAR (Internazionale Komission fur Alpines Rettungswesen) и други.

Адреса на седиштето


бул. Јане Сандански 51/10 Скопје

Генерички е-маил и телефон на организацијата


contact@mountainrescue.org.mk

Веб страница


www.mountainrescue.org.mk

Одговорно лице/Лице за контакт


Крунослав Аџиевски

Е-маил на лице кое го покрива поглавјето


 
|Биографија |Интервјуа |Говори |Галерии |
YouTube RSS
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања

Страницата се надградува! (кликнете овде за старата верзија на страницата)