ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |

ALПријава за учество во дискусии и дебати организирани од Секретаријатот за европски прашања

Објавен: четврток, 17 јануари 2019 / 10:25

Точен назив на организацијата


НВО АКАДЕМСКА РЕГИОНАЛНА АСОЦИЈАЦИЈА - АРА - Скопје

Област/и (поглавје/а) во кое е активна организацијата


1. ЕУ Интеграции - Превод, толкување и лектура од/на англиски и македонски јазик на поглавијата потребни за спроведување на реформите и усогласувањето со ЕУ стандарди, прописи, директиви; Едукација и обуки на/од англиски и македонски јазик; Интеграција во НАТО и ЕУ преку јакнење на административните капацитети за преговори и користење на претстапните фондови на ЕУ 2. Активности за запознавање и имплементирање на европските и светските стандарди во Република Македонија и во регионот; 3. Подобрување на деловната клима и креирање на политики за општествена одговорност на деловната заедница на локално, национално и регионално ниво, создавање еднакви можности за економски раст и развој на сите учесници во економските сегменти; 4. Спроведување на активни политики за обука, до-обука, квалификација и пре-квалификација за вработување со кои се делува врз знаењето и квалификациите на понудата на работната сила на пазарот во Р.Македонија и во регионот; Образование и до-образование преку активни обуки за странски јазици на млади, жени и малцинства за полесен пристап до електронските информации; Активни обуки за лица со попреченост во процесот на учење - Дислексија, Дисколија, Дисграфија; Развој на човечки ресурси; 5. Премостување и деполитизација на секојдневниот живот, деполаризирање на меѓуетничките односи и родовата рамноправност; 6. Продолжување на борбата против криминалот и корупцијата во заедничка соработка со властите на меѓународно, национално, регионално и локално ниво; 7. Модернизација на образовниот систем во согласност со барањата на пазарот на трудот и економските потреби; Лидерство и добро управување, комуникациски вештини, презентации, состаноци, етика, реторика, стрес-менаџмент; 8. Спроведување активности за јакнење капацитети на општинската администрација; Спроведување кампањи за подигање на свеста на локалното население и значајниот придонес од граѓаните за успешна општина; 9. Остварување на социјална заштита за: лица со телесна попреченост, деца без родители и родителска грижа, деца со посебни потреби, деца на улица, стари лица без семејна грижа, лица изложени на социјален ризик, лица засегнати од злоупотреба на дрога и алкохол; Мобинг и семејно насилство; 10. Активности од областа на екологијата - ``зелена зона`` програма за, запознавање, креирање и ипмлементирање на заштита на животната околина во која живееме на национално, регионално и локално ниво; Енергетска ефикасност на национално, регионално и локално ниво;

Адреса на седиштето


Седиште: бул. Видое Смилевски Бато 73/4, Скопје Контакт адреса: ул.Мито Хаџивасилев Јасмин 14/21, Скопје

Генерички е-маил и телефон на организацијата


elizabeta_ml@live.com +389 70 205 908

Веб страница


Н/А

Одговорно лице/Лице за контакт


Елизабета Младеновска

Е-маил на лице кое го покрива поглавјето


elizabeta_ml@live.com
 
|Биографија |Интервјуа |Говори |Галерии |
YouTube RSS
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања

Страницата се надградува! (кликнете овде за старата верзија на страницата)