ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Презентација на НПАА ревизија 2016 во Македонска Академија на Науките и Уметностите
18:06, среда, 27 април 2016

Денеска, 27.04.2016 год. во просториите на Македонска Академија на Науките и Уметностите, пред Претседателот на МАНУ, Академик Таки Фити, и другите членови на Советот за евроинтеграции на МАНУ, Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, д-р Арбр Адеми ја презентираше Национална програма за усвојување на правото на ЕУ, за периодот 2016-2020.

ЗПВРМ Адеми во своето воведно обраќање даде кус осврт на овогодишната НПАА, која како и секоја година, од 2006 година наваму, Владата на РМ и нејзината администрација, под координација на СЕП, ја подготвува, опфаќајќи ги сите аспекти, политички, правни, административни и финансиски, врз основа на наодите и препораките на Извештајот на Европската комисија.

Ревизијата на НПАА за 2016 година го задржува истиот методолошки концепт за подготовка на овој документ, односно содржински ги опфаќа секторските планови за усогласување на националното законодавство со законодавството на ЕУ, потребната динамика за јакнење на институциите за спроведување на законодавството, како и неопходните ресурси за реализација согласно препораките во Извештајот на ЕК за Македонија за 2015 година и обврските од Спогодбата за стабилизација и асоцијација- истакна Адеми

Посебно внимание беше посветено на поврзувањето на приоритетите на НПАА со Планот на активности за реализација на Итните реформски приоритети (ПАРИРП), вклучувајќи ги и приоритетите од Пристапниот дијалог на високо ниво, Економската реформска програма (ЕРП) и Стратегијата ЈИЕ2020.

Во своето обраќање вицепремиерот Адеми истакна дека, во насока на соработката помеѓу нашите две институции, МАНУ и СЕП, се нуди можност НПАА како сеопфатен документ и неговите прилози да бидат користени од страна истражувачките институти на МАНУ и неговите членови, за продлабочување и насочување (селекција) на теми за натамошни анализи. Од друга страна, Советот, би можел да ги селектира приоритетни области и специфични теми, за кои во одредена динамика, би можеле да се подготвуваат куси или продлабочени анализи на актуелните политики, да се организираат научни или широко отворени дебати и да се подготвуваат насоки, предлози, коментари од корист за извршната, законодавната и/или судската власт, како и за граѓанскиот сектор.

Сподели ја содржината!
Новости
Соопштение за Регистрација на проекти согласно превентивните мерки за заштита од COVID-19
Превентивни мерки на СЕП за заштита на вработените од COVID-19
ОСМАНИ: ИМАМЕ ЗАЕДНИЧКИ ИНТЕРЕС ДА ОБЕЗБЕДИМЕ ЕВРОПСКИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ЦЕЛИОТ РЕГИОН
ОСМАНИ: СЕ ОСТВАРУВА ИНИЦИЈАТИВАТА НА ИТАЛИЈА ЗА БРЗО ВРАЌАЊЕ НА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ НАЗАД НА ЕУ АГЕНДАТА
ОСМАНИ: СМЕТАМ ДЕКА ХРВАТСКОТО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО СО ЕУ ЌЕ БИДЕ ИСТОРИСKО ЗА НАС
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.