ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Средба на Државниот Секретар Блажеска со амбасадорот на Република Романија Н.Е. Јустинијан Фокша
15:51, четврток, 14 април 2016

Денес, 14.4.2016 година, Државниот секретар во СЕП, Ана Блажеска оствари средба со амбасадорот на Република Романија во Република Македонија, Н.Е. Јустинијан Фокша.

На средбата се разговараа можностите за меѓусебна соработка во повеќе области со акцент на пренесување на искуства и знаења на техничко и експертско ниво во делот на преговори со ЕУ.

Истакнато беше дека билатералните односи помеѓу двете земји се на добро ниво, но постои простор за зголемена меѓусебна соработка во насока на поддршка во процесот на евроинтеграцијата на Република Македонија.

Романија како една од последните земји кои влегоа во Европската Унија може да обезбеди потребни знаења и искуства кои би помогнале во процесот на преговори. Нивните искуства можат да дадат додадена вредност на нашите заложби за поскорешно започнување на преговорите за членство и нивно брзо затворање.

Потенцирано беше дека двете земји имаат потпишано билатерален договор за поддршка на процесот на интеграции и беа разгледани можностите за взаемна соработка. Исто така, амбасадорот потенцираше дека Република Македонија и институциите на државата водат добра грижа за влашкото малцинство во Република Македонија со кое Романија има блиски врски.

На крајот беше констатирано дека двете земји треба да продолжат да ги развиваат можностите за меѓусебна поддршка во процесот на интеграции како и низ институциите на ЕУ.

Сподели ја содржината!
Новости
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
Главниот преговарач на ЕУ, Османи побара државен консензус за преговорите
ОСМАНИ: КОВИД КООРДИНАТОРИ ВО ФАБРИКИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ И ОЛЕСНЕТА КОМУНИКАЦИЈА
Респираторите донирани од Кралството Норвешка пристигнаа во државата
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.