ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Учество на државниот секретар Ана Блажеска на регионална конференција: „Резултати во користењето претпристапна поддршка на ЕУ – ИПА 2007–2013“
15:18, среда, 09 декември 2015

 Спроведувањето проекти финансирани од ИПА фондовите на ЕУ придонесува како во постигнувањето на европските стандарди во клучните области на општеството, така и во напредокот на земјите од Западен Балкан кон членството во ЕУ. Ова беше заклучено на регионалната конференција „Резултати во користењето претпристапна поддршка на ЕУ – ИПА 2007–2013“ што се одржа вчера во Будва во организација на црногорското Министерство за надворешни работи и европска интеграција.
На овој состанокот на земјите од Западен Балкан им беа презентирани постигнатите резултати во програмскиот период 2007–2013 и беше дискутирано за плановите во врска со финансиската перспектива 2014-2020.

Во своето излагање Блажеска ги наведе научените лекции од користењето ИПА 2007–2013, особено во делот на користењето на децентрализираниот систем на користење на помошта, подготовките за користење ИПА 2014–2020 во делот на административниот капацитет, организациската поставеност и процесот на програмирање.

Во делот на научените лекции, посебно внимание беше посветено на поделбата на улогите и задолженијата, реализирањето обуки за зајакнување на институционалниот капацитет, квалитетот на тендерските документи како и самооценувањето на ИПА структурите, што НИПАК го организираа оваа година по третпат, и се очекува да се дефинираат сите потреби на овој дел од администрацијата за поддршка во понатамошното функционирање.

Во рамките на четирите панел дискусии беа разменети искуства во користењето на средствата од ИПА I и ИПА II , исто така беа презентира резултатите во компонентите кои се однесуваат на поддршка за транзиција и институционална надградба, регионален развој и развој на човечки ресурси и прекуграничната соработка.
На конференцијата беше истакнато дека преку ИПА I, Европската комисија за периодот 2007–2013 година обезбедила финансиски средства во износ од 11,5 милијарди евра за земјите кандидати и потенцијални кандидати за членство во ЕУ. Овие средства се користат за спроведување на реформите во насока на усогласување со стандардите на ЕУ и подобрување на квалитетот на животот на граѓаните преку понатамошно зајакнување на демократските институции, владеењето на правото, реформата на јавната администрација, економските реформи, почитувањето на човековите и малцинските права, промовирање на родовата еднаквост, зајакнување на граѓанското општество, промовирање на регионалната соработка, постигнување одржлив развој и намалување на сиромаштијата. Корисници на средства беа министерствата и органите на државната управа, локалната самоуправа, јавните институции, организациите на граѓанското општество, додека крајни корисници се државјаните на земјите од Западен Балкан и Турција. Реазлизираните проекти придонесоа за градење и јакнење на капацитетите на институциите, ги зајакнаа добрососедските односи и овозможија регионален и економски развој на земјите кориснички на ИПА.

Сподели ја содржината!
Новости
ЗПВ Димитров на средба со Генералната секретарка на РСС, Брегу: „ За регионалната соработка да биде успешна, земјите од Западниот Балкан мора да бидат носители на одлуките и на одговорноста“
ЗПВ Димитров: „Новата Методологија за пристапување овозможува подинамичен и посуштински преговарачки процес. Нашата цел е тоа целосно да го искористиме"
ЗПВ Димитров: „Во ова клучно време во процесот на интеграција во ЕУ, од исклучителна важност е поддршката од нашите билатерални партнери"
Димитров: „Од Грција очекуваме поддршка и помош на европскиот пат“
ЗПВ Димитров на средба со раководството на Стопанската комора на Македонија: „Воспоставувањето на соработка со Стопанската комора на Македонија и со бизнис заедницата е еден од столбовите на кои ќе почива успешноста на преговорите
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.