ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Потпишан Меморандум за преземање на ТРАДОС софтверски систем
14:07, вторник, 04 февруари 2014

 Во рамките на билатералната соработка помеѓу Република Македонија и Сојузна Република Германија, односно преку Федералното министерство за економска соработка и развој (БМЗ), а спроведена преку Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ), на 3 февруари 2014 г. државниот секретар на Секретаријатот за европски прашања, г. Јован Андоновски, потпиша Меморандум за преземање на ТРАДОС софтверски систем.
Државниот секретар упати благодарност до донаторот и до раководителот на проектот на ГИЗ „Поддршка на Секретаријатот за европски прашања“, г. Михаел Самец, за безрезервната поддршка за градење на капацитетите за подготовка на националната верзија на acquis (правните акти на Европската унија).
Државниот секретар на Секретаријатот за европски прашања нагласи дека со оваа донација се остварија долгогодишните напори за воспоставување на солидна техничка основа за изработка на македонската верзија на правните акти на Европската унија кој е многу важен аспект на процесот на европска интеграција. Донираниот софтвер претставува најново и сеопфатно решение во однос на преведувањето, ревизијата и терминологијата во овој домен со што се остварени основните предуслови за обезбедување на конзистентност и квалитет на преведените правни акти на Европската унија.
Инсталацијата на овој софтверски систем е проследена со четиридневна обука на вработените во Секретаријатот за европски прашања и претставува само почетна активност во низата други активности предвидени со овој проект.
Покрај очекуваните долгорочни ефекти од примената на овој систем, Државниот секретар потсети дека во рамките на споменатиот проект ќе се реализираат активности за утврдување на терминологијата во клучните области во рамките на Пристапниот дијалог на високо ниво помеѓу Република Македонија и Европската унија со што ќе се даде квалитативен придонес и кон овој процес.

Сподели ја содржината!
Новости
Средба на ЗПВ Димитров со хрватската амбасадорка Тигањ
Средба на ЗПВ Димитров со австрискиот амбасадор Вуцас
Вицепремиерот Димитров во работна посета на германското претседателство со ЕУ ​
Средба на ЗПВ Димитров со холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп
Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Никола Димитров денеска оствари средба со новоименуваниот евроамбасадор во земјава, Дејвид Гир
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.