ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Биографија
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања

Доктор Арбр Адеми е силно уверен дека Република Македонија нераскинливо ги поврзува перспективите за нејзин развој, безбедност и просперитет со членството во Европската унија, при што постојано ја покажува својата јасна и недвосмислена аспирација за целосна интеграција во Евроатлантските структури. Тој верува дека членството во ЕУ како наш стратешки приоритет е главната движечка сила во нашата посветеност на напорна работа и со посветеност на понатамошна демократизација и европеизација на нашата држава и општество. Како Заменик претседател на Влада задолжен за европска интеграција, Адеми го координира процесот на пристапување во ЕУ и тој е координатор на Националниот инструмент за претпристапна поддршка и друга финансиска поддршка со развојните партнери.

Арбр Адеми е роден во Куманово, Република Македонија. Тој дипломирал на Државниот универзитет во Тетово во 2008 година. Тој стана доктор на науки на Правниот факултет на Универзитетот во Тирана- Албанија, Доктор на правни науки; докторска дисертација: „Решавање на трговски спорови пред Мегународна трговска арбитража“

По завршувањето на неговите студии тој стана асистент со пола работно време на Правниот факултет и на Факултетот за бизнис администрација во Тетово. Во 2009 година тој ја доби позицијата Продекан за наставни прашања на Факултетот за бизнис администрација, Државенуниверзитет во Тетово, а од јули 2010 година тој стана редовен асистент на Правниот факултет на Државниот универзитет во Тетово и во моментов има активен универзитетски ангажман. Во рамките на своите академски активности тој исто така има објавено и има дадено придонес за голем број на научни трудови на различни теми од областа на меѓународната трговска арбитража.

Сподели ја содржината!
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Биографија
Интервјуа
Говори
Галерии
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2017 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.