ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Меѓународни финансиски институции
ЕБОР во Република Македонија

 ЕБОР е активна во Македонија уште од 1993 година. Заклучно со 31 мај 2005 година, Банката има склучено 24 инвестиции во земјата, во вкупен износ од малку повеќе од 327 милиони евра. Моменталното портфолио достигнува 205 милиони евра (19 проекти), од кои 37% се тековна актива.

Распределбата на портфолиото по сектори е: 66% за инфраструктура и енергетика, 17% за финансиски институции и мали бизниси и 17% за специјализирани и општи индустрии. Долгот претставува главен инструмент (94%), а сопствениот капитал е концентриран во секторот на финансиските институции. Одобрените проекти на ЕБОР имаат мобилизирано дополнителни 478 милиони евра коинвестиции од спонзори, кофинансиери и донатори, што претставува мултипликатор од 1,5.

Банката, исто така, мобилизираше 11,2 милиони евра како техничка помош за Република Македонија, со 61 проект за техничка соработка (ТС), главно, во банкарскиот сектор, секторот за телекомуникации, транспорт и за општините.

Со цел забрзана набавка и повлекување на средства, Одборот на директори ја одобри последната стратегија за Република Македонија на 20 јули 2004 година, опфаќајќи го претстојниот период од две години. На овој начин, ЕБОР се придружува кон меѓународните напори за поддршка на земјата за забрзување на структурните реформи и обезбедување нов стимул за развој на приватните претпријатија, во согласност со заложбата на Владата за заживување на економијата и отворање нови работни места, како и за спроведување на Спогодбата за стабилизација и асоцијација со Европската унија.

Стратегиските приоритети на ЕБОР за претстојниот период се во следниве области:

  • корпоративен сектор;
  • финансиски сектор;
  • инфраструктура.
Сподели ја содржината!
Друга странска помош
Билатерални донатори
Меѓународни финансиски институции
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.