ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Државен Секретар
Државен секретар

Ана Блажеска
Државен Секретар

 

Лични податоци:
21 Септември 1984

 

 

 

 

 

 

ОБРАЗОВАНИЕ

 • 2012-2013 - Мастер по Европски политички и административни студии, Колеџ на Европа (College of Europe), Бриж, Белгиjа; награда Инбев Баjе Латур (InBev Baillet Latour) за наjдобра мастер теза.
 • 2008-2010 - Мастер по Конференциско толкување, Универзитет Св. Кирил и Методиj, Скопjе; стипендист на Европска комисиjа; добитник на награда Леополдо Коста.
 • 2005-2007 - Специjалистички студии по кинески jазик и култура, Универзитет за странски студии, Пекинг (Beijing Foreign Studies University).
 • 2008 - Додипломски студии по Француски jазик и книжевност со кинески jазик и книжевност, Филолошки факултет Блаже Конески, Скопjе.


ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО

 • Септември-Декември 2014 - Постоjана мисиjа на Република Македониjа при ЕУ во Брисел.
 • 2013 - 2014 - Влада на Република Македониjа.
 • 2009 - 2013 - Независен акредитиран толкувач во меѓународни и европски институции.
 • 2009 - 2012 - Филолошки факултет Блаже Конески, Скопје.
 • 2009 - 2010 - Француски институт, Скопjе.


СТРАНСКИ JАЗИЦИ

 • Професионално ниво: англиски, француски, кинески, српски/хрватски.
 • Средно ниво: италијански, шпански.


ОБУКИ, ПРОЕКТИ И ВОЛОНТЕРСКИ АКТИВНОСТИ

 • Школа за jавни политики Маjка Тереза.
 • Основач и член на одборот на дебатниот клуб на Колеџот на Европа - Европа од друг агол (Europe Outside the Box).
 • Европски центар за трансформациjа на управувањето (European Centre for Government Transformation) - проект на консултантската компаниjа Аксентур (Accenture), Лисабонскиот совет и Колеџот на Европа

 

Контакти:
Тел: + 389 2 3200 102
Факс: + 389 2 3200 161

 

Сподели ја содржината!
За нас
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Проектни единици
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2017 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.