ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Средба на ДС Ана Блажеска со Верена Тејлор
12:12, среда, 13 април 2016

Државниот Секретар во СЕП, Ана Блажеска на 13.4.2016 г. (среда) одржа работна средба со директорот на Канцеларијата на Генералниот директорат за програми на Совет на Европа, Верена Тејлор.

На средбата беше потенцирана важноста на заедничкиот договор помеѓу Европската Унија и Советот на Европа за Хоризонтална програма за Западен Балкан и Турција, кој е прв од ваков вид. Преку овој договор ќе се реализираат низа активности и мерки во три области: Обезбедување на правдата, борба против корупцијата и промоција на анти-дискриминација и заштита на правата на ранливите групи.

Преку оваа Хоризонтална програма која е планирано да трае три години, ќе биде ставена на располагање техничката и правна експертиза од Совет на Европа. Ова претставува позитивен пример за заедничка соработка во обезбедување на поддршка во насока на совладување на предизвиците за земјите од Западен Балкан и Турција во областите на владеење на правото, демократијата и човековите права.

Беше нагласено дека оваа програма беше дискутирана на полугодишните консултации на експертите од СЕП во рамките на циклусот на консултации на повеќе земји а пред усвојувањето од страна на Европската Комисија.

Исто така, овој тригодишен план беше дискутиран со сите релевантни институции во Република Македонија. Дел од активностите кои се предвидуваат се активности кои се поврзани со реализација на претходни проекти од Совет на Европа поддржани од ИПА. Овие проекти се тесно поврзани со неколку области од Итните реформски приоритети и краткорочните приоритети од Извештајот за напредок на Република Македонија од Европската Комисија за 2015 година.

Сподели ја содржината!
Новости
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
Главниот преговарач на ЕУ, Османи побара државен консензус за преговорите
ОСМАНИ: КОВИД КООРДИНАТОРИ ВО ФАБРИКИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ И ОЛЕСНЕТА КОМУНИКАЦИЈА
Респираторите донирани од Кралството Норвешка пристигнаа во државата
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.