ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Cредба со делегација од НР Кина
11:34, понеделник, 11 април 2016

Државниот секретар во Секретаријатот за европски прашања Ана Блажеска денес оствари средба со делегација од Министерството за трговија на НР Кина, предводена од Жао Ганг, заменик-генерален директор во Одделот за кинеска помош, во Министерството за финансии и трговија.

Средбата се фокусираше на прашања поврзани со тековни и планирани проекти од билатералната соработка, што се реализира со поддршка од НР Кина. Во прв план се дискутираше за побрз почеток на следните планирани проекти, пред сè изградбата на ОУ Вера Јоциќ во општина Гази Баба и ОУ Наим Фрашери во општина Тетово, како и проектот за Е-Образование што предвидува мрежно поврзување на средните училишта, универзитети и други државни институции од областа на образованието на територијата на градот Скопје.

Во однос на плановите во наредниот период, беше истакнато дека НР Кина останува посветен партнер на Република Македонија во обезбедување на средства за проекти од социјалната инфраструктура (училишта, градинки, здравствени објекти итн.), но и обуки и студиски посети со цел размена на знаења и искуства. За овие, како и за други проекти што би произлегле како приоритет во соработката, средствата се обезбедуваат преку потпишани и планирани договори за економска и техничка соработка.

Гостите од НР Кина ја искористија средбата да изразат и благодарност за успешната соработка со Секретаријатот за европски прашања, како институција надлежна за координација на работата на странските партнери (донатори) во Република Македонија.

Сподели ја содржината!
Новости
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
Главниот преговарач на ЕУ, Османи побара државен консензус за преговорите
ОСМАНИ: КОВИД КООРДИНАТОРИ ВО ФАБРИКИТЕ И ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕПОРАКИТЕ И ОЛЕСНЕТА КОМУНИКАЦИЈА
Респираторите донирани од Кралството Норвешка пристигнаа во државата
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.