ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
ЕУ Ѕвезди Дебата на тема "Образованието и младите во нашата земја или странство"
17:32, петок, 18 декември 2015

Денес, Секретаријатот за европски прашања ја одржа првата дебата од циклусот “ЕУ Ѕвезди” на тема: "Образованието и младите во нашата земја или странство", на која дебатираа студентите од Универзитетот на Југоисточна Европа во Скопје, во чии простории се оддржа истата. Пред започнување на дебатата, на студентите им се обратија Вицепремиерот Бесими и Проректорот на Универзитетот на Југоисточна Европа Проф. Андрју Гудспид кои ја истакнаа улогата на дебатите во развојот на демократските општества.

Денешната дебата има за цел да го зголеми интересот и знаењето на младите лица за прашања и теми поврзани со ЕУ. Преку дебатите, СЕП цели кон овозможување на отворен форум за дебата помеѓу младите насочен кон охрабрување на критичното милење и поттикнување на култура каде на дебатата се гледа како демократски начин за надминување на разликите во мислењата. и.
Првата пилот дебата во рамките на иницијативата “ЕУ Ѕвезди” се оддржа во јуни 2015 година. Денес цилусот на дебати со студентите низ универзитетите во Република Македонија започна со Универзитетот на Југоисточна Европа и истиот ќе продолжи и во текот на 2016 година со цел да се слуша гласот на младите како идни европски граѓани.
Дебатата е дел проектот на СЕП ,, Младите за ЕУ ‘’.
 

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.