ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Предавање на унгарскиот експерт г. Залаи Чаба во Секретаријатот за европски прашања
16:28, петок, 09 октомври 2015

„Од подготовката на Извештајот за напредокот до донесувањето на заклучок на Советот: годишниот циклус на пакетот за проширување на ЕУ, од перспектива на земја-членка“ е темата на која денес г. Залаи Чаба, унгарски експерт оддржа предавање во просториите на Секретаријатот за европски прашања.

Воведен збор пред присутните даде Државниот секретар г-ѓа Ана Блажеска и при тоа ја истакна важноста на токму овој временски интервал во целокупниот процес .

Г. Чаба во првиот дел од предавањето се задржа на процесот на подготвување и усвојување на Пакетот на проширување (Извештајот за напредокот и Стратегискиот документ) на Европската комисија, со посебен осврт на сите фази во процесот, за улогата на надлежните институции и за влијанието на земјите на проширување и земјите- кандидатки.

Во вториот дел од предавањето, унгарскиот експерт се фокусираше на подготвувањето и усвојувањето на заклучоците на Советот на ЕУ за проширување и на Процесот на стабилизација и асоцијација, како и одлучувањето на телата за подготовка на Советот во Европскиот Совет.

Предавањето беше организирано во очекување на Извештајот за напредокот кој Република Македонија треба да го добие овој месец и беше реализирано во рамките на Меморандумот за соработка помеѓу министерствата за надворешни работи на Република Македонија и Република Унгарија за експертска советодавна поддршка за промоција на европската интеграција на земјата.
 

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.