ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
СЕП домаќин на ЕУ Разговори на тема еднаквост помеѓу мажите и жените
14:50, петок, 17 април 2015

Во просториите Секретаријатот за европски прашања се одржа третата по ред дебата од дебатниот циклус ЕУ Разговори, кој претставува дел од ЕУ Агендата која Секретаријатот ја реализира во 2015 година.
Дебатата беше на тема “Еднаквост помеѓу мажите и жените, перспективи и предизвици“.

За прв пат во дебатите ЕУ Разговори беше повикан реномиран гостин од Европската Унија, претставник на Европскиот Парламент, поточно на присутните на денешната дебата им беше укажана можност да разменат мислења со г-ѓа Ана Заборска, долгогодишен европратеник и член на Комитетот за женски права и родова еднаквост.

На денешниот настан свои излагања имаа претставници на граѓанскиот сектор, Собраниската Комисија за еднакви можности, Амбасадорот на Франција г-ѓа Оер, претставници на Министерствата, Претседателката на Сојузот на Стопански Комори на Македонија, универзитетски професори и претставници на Модел европски парламент – Македонија.

На дебатата свое воведно обраќање имаше заменик Претседателот на Владата задолжен за европски прашања д-р Бесими, а истата беше водена од страна на Државниот Секретар во Секретаријатот за европски прашања, г-ѓа Блажеска.

Од страна на присутните беше искажана битноста од почитувањето на родовата еднаквост и важноста која и се придава на темата во Република Македонија, во Европската унија и земјите членки.

Беа истакнати значителниот број на регулативи кои се донесени до сега и нивното значење, исто така беше истакната и потребата од понатамошна работа и подобрувања особено во делот на борба со предрасудите, носење на мерки за зголемување на средствата кои ќе придонесат кон институционално и економско јакнење на жената, зголемување на процентот на жени носители на раководни позиции, зголемување на учеството на жените во политичкиот живот, унапредување на условите за постигнување на баланс помеѓу професионалниот и приватниот живот на жената, борба со семејното насилство како и потребата од прикажување на жената во поинаква приказна од страна на медиумите.

Секретаријатот за европски прашања ќе продолжи со дебатниот циклус ЕУ Разговори се цел постигнување на поголема транспарентност и инклузивност на процесот на европска интеграција на Република Македонија.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.