ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Остварена средба помеѓу Државниот секретар во Секретаријатот за европски прашања Блажеска и Државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Франција, Десир
15:24, среда, 08 април 2015

Државниот секретар Ана Блажеска, вчера (7.4.2015 г.) оствари работна средба со Aрлем Десир, Државен секретар во Министерството за надворешни работи на Франција, во Париз.

За време на средбата, Државниот секретар Блажеска ја истакна важноста на процесот на европската интеграција за Република Македонија, како и заложбата на македонските институции за исполнување на реформските процеси во целост, истакнувајки дека европската интеграција останува клучен стратешки приоритет на нашата земја. Во тој контекст, нагласи дека од страна на Владата се следи реализацијата на селектираните приоритети врз основа на препораките на Европската Комисија, кои се клучни во процесот на пристапување во ЕУ.

Меѓу другото беше истакната и потребата од засилена поддршка на европските партнери, се со цел поскоро отпочнување на пристапните преговори.

Државниот секретар Блажеска нагласи дека помошта и поддршката која македонските институции ја добиваат од Франција преку ИПА и билатералната соработка се од голема важност за унапредување на работата на институциите кои се опфатени од тие проекти. Франција останува партнер во насоката на побрза и поефикасна интеграција на Македонија во ЕУ.

Државниот секретар Десир ја истакна поддршката која ја дава Франција за членство на Република Македонија во Европската Унија. Франција и досега беше поддржувач на процесот на отпочнување на преговори и беше истакната потребата од целосно имплементирање на препораките од Европската Комисија искажани во годишниот извештај за напредок.

На крајот, од двете страни беше истакната важноста и потребата од вклучување и придонес од страна на сите политички и општествени чинители во насока на остварување на долгогодишната стратешка цел – членство на Република Македонија во Европската Унија.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.