ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Одржана презентација за новите Програми на Унијата 2014-2020
12:57, петок, 06 март 2015

 Денес, Секретаријатот за европски прашања, како институција координатор на севкупното учество на Република Македонија во Програмите и Агенциите на Унијата заедно со Германското друштво за меѓународна соработка – ГИЗ одржаа настан Презентација на новите програми на Унијата достапни за Република Македонија и промоција на брошурата “Програми на унијата 2014-2020”.

На настанот свое обраќање имаа Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања и Национален ИПА координатор, д-р Фатмир Бесими и претставници на Делегацијата на ЕУ и на Германското друштво за меѓународна соработка – ГИЗ.

Програмите на Унијата ја опфаќаат скоро секоја област на социо-економскиот живот на европските граѓани и тоа: образование, култура, млади, медиуми, социјални прашања, развој на мали и средни претпријатија, животна средина, транспорт, јавно здравје, правна соработка, борба против насилството, криминал, тероризам, информатичко општество, царина и даноци.

Овие програми достапни за граѓаните на Република Македонија, на граѓанскиот сектор, академската заедница, универзитетите, студентите, претпријатијата, државните институции им овозможуваат преку вмрежување и мобилност да се здобијат со меѓународно искуство и знаење како и можност за остварување на добри практики, зајакната конкурентност, иновативни идеи, имплементирање на програми со европски вредности и др.

Во своето обраќање Вицепремиерот Бесими истакна дека, за периодот 2014 – 2020 година влезните билети, како услов за учество во програмите се предвидени во висина од 70 милиони евра, од кои 46,6 милиони евра средства од ИПА и 24,2 од национален буџет.

Република Македонија до сега ги има потпишано Договорите за Пристапување за следните програми: Еразмус + (мај 2014), Хоризонт 2020 (јули 2014), Креативна Европа-Култура (јули 2014), КОСМЕ (септември 2014), Фискалис (октомври 2014), Царина (октомври 2014), Европа за граѓаните (декември 2014), Механизам за цивилна заштита, Вработување и социјални иновации и отворена е можноста за учество во Живот +, со што им овозможува на граѓаните нивно користење.

За периодот 2007-2013 Република Македонија има платено учество во Програмите во висина од 11 милиони евра, од кои 3 милиони евра од Буџетот на Република Македонија и 8 милиони евра од ИПА, од кои искористени се околу 20 милиони евра за преку стотици проекти.

Предизвик за Секретаријатот за европски прашања е да се воспостави поширока промоција на можностите во правец на подобро искористување на овие програми со цел подобар живот на граѓаните.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.