ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Дискусија за Извештајот од Европската комисија со Стопанските комори
14:04, четврток, 20 ноември 2014

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, д-р Фатмир Бесими, денес оствари работна средба со претставници од Сојузот на стопански комори на Македонија, Стопанската комора на Македонија и претставници од Стопанската комора на северозападна Македонија. Главна тема на дискусија на средбата беше Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во 2014 година и Стратегијата за проширување со акцент на економските критериуми во Извештајот.

На средбата присутните разговараа за мерките за подобрување на конкурентноста на македонската економија преку обезбедување на правна сигурност, доквалификување на работната сила, согласно потребите на пазарот на трудот, поттикнување на иновации и подобрување на фискалната дисциплина и транспарентност.

Вицепремиерот истакна дека потврда за поволната бизнис клима во Република Македонија се Есенските економски прогнози за 2014 година на Европската комисија според кои проектираниот раст на БДП за Република Македонија изнесува 3,3% за 2014 г., 3,4 во 2015 и 3,6% во 2016 година, што не рангира на првото место во регионот и второто место во Европа.

Дополнително, истакнати беа и рангирањата во релевантните меѓународни извештаи од областа на конкурентноста. Според Извештајот Doing Business на Светската Банка, Република Македонија беше рангирана на 30 место во 2015 ,со што нашата земја беше највисоко рангирана во регионот на Западен Балкан. Исто така, Македонија забележа подобрување од 10 позиции и се рангираше на 63-тата позиција во Извештајот за Глобална Конкурентност за 2014-2015 година.

Во вториот дел од дискусијата фокусот беше ставен на ИПА 2 , каде за разлика од ИПА 1 беше истакнато спроведувањето на широк процес на консултација со различни заинтересирани страни меѓу кои и бизнис заедницата, што вроди со инкорпорирање на нивни предлози во Националниот стратешки документ за ИПА 2. Беа истакнати можностите кои ги нудат Програмите на Унијата Хоризонт 2020 и КОСМЕ, како и новоформираниот инструмент Western Balkans Enterprise Development & Innovation Facility (WB EDIF), преку кој околу 300 милиони евра ќе бидат достапни за компаниите во регионот.

Со цел подобра информираност и искористување на средствата од Европските инструменти за финансиска поддршка, на иницијатива на Вицепремиерот Бесими беше договорено одржување на јавни презентации и работилници во соработка со надлежните државни институции, претставници на Делегацијата на Европската Унија во Скопје како и претставници од стопанските комори.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
Видео-конференциска средба Османи-Едштадлер
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.