ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Основана ЕУ/ИПА комуникациска мрежа
15:15, вторник, 28 октомври 2014

Денеска во просториите на Секретаријатот за европски прашања се одржа првиот состанок на новоформираната ЕУ/ИПА комуникациска мрежа. Состанокот се одржа во присуство на Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, д-р Фатмир Бесими, амбасадорот на Европската Унија, г-дин Аиво Орав, амбасадорката на Република Франција, г-ѓа Лоренс Оер, и претставници на 31 државна институција, членки на мрежата.

Од страна на говорниците беше истакнато дека ЕУ/ИПА комуникациските координатори во иднина ќе имаат битна улога и одговорност во зголемувањето на видливоста на европските фондови, како и во обезбедување на транспарентност за добивање на помош од Европската унија и подигнување на свеста кај општата јавност за помошта од ЕУ во земјата, преку што ќе се придонесе кон поефикасно искористување на Фондовите. Тие укажаа дека проектите во државата ги следат приоритетите од реформите кои се неопходни за државата, а улогата на коминикациските координатори ќе биде да им доловат на граѓаните која е користа која проектот ја обезбедува во доближувањето кон стандардите на Европската Унија.

ЕУ/ИПА комуникациската мрежа се основаше во насока на имплементација на Општата комуникациска Стратегија за ИПА, која Владата на Република Македонија ја усвои минатата година, а која беше поддржана од страна на француската техничка помош.

Секретаријатот за европски прашања - во улога на НИПАК Секретаријат, презема значајна улога во управувањето и спроведувањето на оваа Стратегија и Акцискиот план за ИПА кој беше нејзин претходник, за што се испланирани конкретни активности за комуникација и видливост. На тој начин на јавноста ќе и биде овозможено интензивно да го следи овој процес, и тоа на ниво на транспарентност кое е во рамките на очекувањата и барањата од Европската унија за истото.

Во ИПА 2007-2013 година алоцирани се околу 614 милиони евра, во рамки на кои досега се реализирани и се во тек околу 650 проекти.

Во новиот програмски циклус 2014-2020 година во рамките на ИПА II за Република Македонија доделени се 664 милиони евра.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: Полската помош соодветствува со фазата на олеснување на рестриктивните мерки
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.