ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Одржана триесет и четвртата седница на РКЕИ
17:25, среда, 22 октомври 2014

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, Фатмир Бесими, денес во просториите на Владата на Република Македонија ја одржа триесет и четвртата седница на Работниот комитет за европска интеграција (РКЕИ).

На состанокот присуствуваа државните секретари на институциите, Генералниот секретар на ВРМ, Секретарот на Секретаријатот за законодавство, Секретарот на Агенцијата за администрација, раководителите на работните групи за подготовка на Националната програма за усвојување на правото на Европската унија (НПАА) како и директорите на институциите кои се носители/вклучени во поглавјата по кои се врши процесот на усогласување на законодавството.

Седницата беше посветена на наодите од Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за 2014 година и на Информацијата за почетокот, начинот и временската рамка за ревизија на Националната програма НПАА за 2015 година.

Вицепремиерот Бесими истакна дека важно е што и во овој Извештаj, Европската комисија по шести пат ја потврдува препораката Република Македонија да започне преговори за полноправно членство во Европската Унија.

Извештајот дава слика за остварениот напредок но исто така содржи и препораки за областите во кои се потребни дополнителни реформи, кои претставуваат основа за идентификување на приоритетите на кои ќе се фокусираме во претстојниот период:политичкиот дијалог, подобрување на слободата на изразување и слободата на медиумите, унапредување на независноста и компетентноста на судството, меѓуетничките односи, реформата на јавната администрација итн.

Посебен нагласок ќе биде ставен на подобрување на економските критериуми, особено во рамките на отпочнување на дијалогот со Европската комисија за економското управување.

На крајот ЗПВРМ нагласи дека оперативното значење на Извештајот во наредниот период ќе се преточи во мерки и активности кои ќе бидат дел од најавената ревизија на НПАА 2015.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: Полската помош соодветствува со фазата на олеснување на рестриктивните мерки
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.