ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО КЛУЧЕН ФАКТОР ВО ДЕМОКРАТСКИОТ РАЗВОЈ НА ЗЕМЈАТА
14:47, среда, 22 јануари 2020

Државната секретарка на Секретаријатот за европски прашања, Калинка Габер, денеска учествуваше и имаше свое обраќање на Регионалниот форум на граѓанското општество во рамките на проектот финансиран од ЕУ, „Техничка помош за граѓански организации од Западен Балкан и Турција (ЕУ ТАКСО 3)“, чија цел е зајакнување на капацитетите на граѓанското општество за нивно активно учество во демократските процеси на земјата.

Форумот кој е предвиден да трае два дена, ги обедини претставниците на граѓанското општество од земјата и регионот, јавните власти, претставниците од ЕУ, донаторите и други засегнати страни од областа на развојот на граѓанското општество во Западен Балкан и Турција, кои дискутираат за актуелната состојба и активностите во оваа област, како и за начинот на справување со идентификуваните предизвици на граѓанското општество.

„Ниту едно општество не може да напредува и да постигне демократски прогрес без моќно, гласно и влијателно граѓанско општество. Владите мора да обезбедат предуслови кои ќе им овозможат на граѓанските организации простор за стручен придонес и структуриран дијалог за реформиските политики и демократскиот развој на државата“ – истакна Габер потенцирајќи дека Владата на Република Северна Македонија има преземено значајни чекори во изминатите две години, со што се докажа подготвеноста за прифаќање на граѓанското општество како партнер во сите реформи.

“Вклучувањето на граѓанското општество не беше само декларативно, туку и суштинско,“ додаде Габер спомнувајќи ги неколкуте достигнувања како што се донесувањето на новата Стратегија за развој на граѓанското општество со Акционен план 2018-2020, активното учество на граѓанското општество во креирањето политики, законодавни решенија и стратегии, но и мониторинг при нивното спроведување, нивно вклучување во преговарачката структура за членство во ЕУ, во секторските работни групи за ИПА итн. 

Државната секретарка Габер подвлече дека и покрај досегашните достигнувања во оваа насока, Владата и понатака ќе продолжи со активни мерки за создавање на поволни околности за стимулирање на професионалните капацитети на граѓанското општество, обезбедување простор за искористување на нивната експертиза во сите детектирани, но и мерки за нивно финансиско зајакнување, бидејќи само на тој начин може да се создаде вистинска синергија помеѓу Владата и граѓанското општество што ќе придонесе кон правилен демократски развој на државата.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: Полската помош соодветствува со фазата на олеснување на рестриктивните мерки
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.