ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Делегација на Генералниот Директорат за проширување во посета на Секретаријатот за Европски Прашања
16:28, понеделник, 15 септември 2014

Денеска во посета на Секретаријатот за европски прашања пристигна делегација на Генералниот Директорат за проширување на Европската Комисија предводена од г-дин Дејвид Кулен и одржа средба со тимот на Секретаријатот за европски прашања кој го координира процесот на европска интеграција предводен од заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања д-р Фатмир Бесими.

За време на средбата се дискутираше за клучните приоритети на Македонија во процесот на европска интеграција, при што посебен осврт се даде за се последните постигнувања во областите на добрососедските односи, слободата на изразување во медиумите, судството, борбата против корупцијата и организираниот криминал, меѓуетничките односи, реформата на јавната администрација, билатерални односи и регионална соработка, изборната реформа, и активностите во однос на економските критериуми.

Меѓу другото на состанокот се разговараше за остварувањата во рамките на Акцискиот план и за активностите предвидени со Националната програма за усвојување на правото на Европската Унија (НПАА), а се дискутираше и за тековното спроведување на ИПА I и планирањето на новите програми во рамките на ИПА II.

Во рамки на посетата, делегацијата на Генералниот Директорат за проширување оствари и средби со секторите на Секретаријатот за Европски Прашања.

Посетата на делегацијата на Одделот за Западен Балкан при Генералниот директорат за проширување, се реализира непосредно пред објавувањето на новиот извештај за напредокот на Македонија.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.