ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Вицепремиерот Бесими на отворање на проект финансиран од ЕУ
13:06, четврток, 12 јуни 2014

Заменик Претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања д-р Фатмир Бесими денеска учествуваше и имаше свое обраќање на проектот “Јакнење на капацитетите за безбедност на храна, ветеринарна и фитосанитарна политика“ кој е финансиран од страна на Европската унија преку фондовите за предпристапната помош – ИПА (TAIB).

Главната цел на проектот е да се подобри заштитата на здравјето на луѓето, животните и растенијата

преку зајакнување на институционалните капацитети во Агенцијата за храна и ветеринарство,

фитосанитарната управа и фитосанитарната лабораторија. Исто така се планира зајакнување на капацитетите за надзор на штетните организми и растенија како и подготовка за акредитација на инспекциските служби во согласност на ЕУ стандардите.

Бесими во своето обраќање истакна дека започнувањето на овој проект е голем успех бидејќи преку него се подржува една од најголемите и најзначајни институции за усвојување и спроведување на националното законодавство во областа на храната и благосостојбата на животните.

“Процесот на европската интеграција е долг и скап процес, но и процес на учење“ – рече Бесими додавајќи дека проектот е добиен преку максимално професионално вложување на националните капацитети, како во областа на програмирање, така и во тендерирањето а со иста заложба и елан ќе продолжи и спроведувањето на проектот.

Вицепремиерот Бесими на крајот на своето обраќање на присутните им посака успешна реализација на проектот и исполнување на очекуваните резултати .

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.