ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
11- ти Состанок на Комитетот за Стабилизација и Асоцијација помеѓу Република Македонија и Европска Унија
17:30, среда, 11 јуни 2014

Комитетот за стабилизација и асоцијација помеѓу Република Македонија и Европска унија на 11 јуни 2014 година, во Скопје го одржаа својот единаесетти по ред работен состанок.
Состанокот од наша страна го претседаваше г. Јован Андоновски, Државен секретар во Секретаријатот за европски прашања при Владата на Република Македонија и Александра Кас Грање, Директор во Генералниот директорат на ЕК за проширување, од страната на Европската комисија.

Состанокот на Комитетот за стабилизација и Асоцијација го заокружи циклусот на десет секторски поткомитети во рамките на процесот на стабилизација и асоцијација почнувајќи од ноември 2013 година. Резултатите од одржаниот состанок на Комитетот, ќе бидат презентирани во рамките на Советот за стабилизација и асоцијација, кој ќе се одржи на 23 јули 2014 год.

Комитетот за стабилизација и асоцијација направи преглед на степенот на исполнување на политичките критериуми во изминатиот период, степенот на имплементација на Договорот за стабилизација и асоцијација како и степенот на имплементација и реализација на реформите. Исто така во рамките на овој состанок беше презентиран и дискутиран најновиот политички и економски напредок на Република Македонија Состанокот се одржа токму на време и претставува корисна подготовка за претстојниот Совет за стабилизација и асоцијација.

Преку Комитетот за стабилизација и асоцијација и неговите помошни тела, Европската комисија ја креира оценката за напредокот кој Македонија го постигнува во насока на исполнувањето на критериумите за членство и коректноста во имплементацијата на договорните обврски преземени со Спогодбата за стабилизација и асоцијација.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.