ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Вицепремиерот Бесими се сретна со Александра Кас Грање
18:25, среда, 11 јуни 2014

Во просториите на Секретаријатот за европски прашања денес, се одржа средба помеѓу Заменик претседателот на Владата на Република Македонија, д-р Фатмир Бесими и директорот во Директоратот за проширување на Европската Комисија, г-ѓа Александра Кас Грање.

Во рамки на состанокот беа разменети мислења за заложбите и достигнувањата на Владата на Република Македонија во поглед на евроинтегративниот реформски процес, како и на вкупната политичка постизборна состојба во државата.

Вицепремиерот Бесими истакна дека евроинтегративниот процес останува стратешки приоритет и на новата Влада на Република Македонија, која е во процес на формирање.
На состанокот тој го даде своето уверување дека Република Македонија и во наредниот период ќе продолжи посветено да работи во реформските процеси, унапредувањето на односите со соседите и земјите од регионот, како и имплементација на Охридскиот рамковен договор и негувањето на меѓуетничкиот соживот како позитивно обележје на нашето општество.

Бесими исто така укажа дека Владата на Република Македонија ја усвои ревидираната Национална Програма за усвојување на правото на Европската унија - НПАА, како поширока национална платформа за процесот на пристапување. Истата е резултат на масовна инклузивност, висок капацитет и способност на македонската администрација за планирање на процесот и покрај отсуство на скрининг и датум за почеток на преговори, што претставува потврда дека Република Македонија е подготвена за отпочнување на преговорите како и преминување во втората фаза од ССА.

Заменик Претседателот во текот на состанокот нагласи дека Владата на Република Македонија како и националните ИПА структури се посветени на подобрување на ефикасноста и ефективноста на воспоставениот децентрализиран систем за спроведување на ИПА. Оттука со дефинирање на конкретни мерки и рокови директно се работи на подобрување на работењето на овие структури како и редовно следење на направениот напредок од страна на Владата на Република Македонија.

Во разговорите посебен акцент беше ставен на програмирањето и неодамна усвоената законска рамка од Европската Комисија за ИПА 2, 2014-2020, вкучувајќи ги и следните чекори за консултации на Рамковната спогодба, чие потпишување е потребно да се заокружи до крајот на 2014 година, со што ќе се овозможи отворање на простор за склучување на поединечните финансиски спогодби.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НИ ТРЕБА СТАБИЛНА И ФУНКЦИОНАЛНА ВЛАДА СО ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА
Донација од бизнис секторот во правец на борбата против пандемија пристигна во земјава
ОСМАНИ: И НАТАМУ ОЧЕКУВАМЕ СИЛНА ПОДДРШКА ОД СЛОВЕНИЈА ЗА ЕВРОПСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ
Османи на одбележувањето на 21 годишнината од ослободувањето на Република Косово
Донацијата од Република Естонија за поддршка при справувањето со пандемијата предизвикана од КОВИД 19, пристигна во земјава.
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.