ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Вицепремиерот Бесими и министерот Беџети разговараа за реформите во областа на правдата и правосудството
13:29, понеделник, 13 јануари 2014

 Заменик Претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања д-р Фатмир Бесими денеска оствари работна среба со Министерот за правда Блерим Беџети на која се дискутираше за статусот на реализација на клучните приоритети во процесот на интеграција на земјата во Европска унија кои се во надлежност на Министерството за правда.
За време на сосотанокот посебен акцент беше ставен во неопходноста за понатамошно реализирање на реформите во правосудството и превземањето на следните чекори кон реализација на критериумите дадени од Европската Унија. Се истакна важноста што ја има Академијата за судии и јавни обвинители во обучувањето и унапредувањето на стручноста на идните судии и јавни обвинители, потребата за ревизија на системот за оценување на судиите како и правните основи за изрекување на дисциплински постапки и разрешување на судии. Се разговараше и за неопходноста за превземање мерки со цел привлекување на повеќе кандидати во Академијата за судии опфаќајќи ги тука и припадниците на немнозинските заедници како и јакнењето на капацитетите на јавното обвинителство.
Во однос на борбата против корупцијата беа разменети гледишта во однос на мерките кои се планираат за обезбедување на т.н. “досие на случаи“ на борба против корупција, примената на одредбите за финансирање на политичките партии и јакнењето на капацитетите за превенција на корупцијата.
Во делот на слободата на изразвување и медиуми, беше искажано очекувањето за продолжување на обуката на судии кои работат на случаи на клевета и навреда и приментата во судската пракса на членот 10 од Европската конвенција за човекови права. Вицепремиерот Бесими стави акцент и на ппрепораките од Извештајот на Европската комисија во однос на фундаменталните човекови права .
Вицепремиерот Бесими и министерот Беџети дискутираа и за измените на изборното законодавство и степенот на реализација на препораките на ОБСЕ/ОДИХР, особено во однос на раздвојување на државата од партијата, транспарентноста на финансирање на изборната кампања и континуираното пречистување на изборниот список. Двајцата соговорници ја искористија средбата и за преглед на законите и подзаконските акти од надлежност на министерството предвидени со Националната програма за усвојување на правото на ЕУ за 2014 година.
На состанокот вицепремиерот Бесими ја подвлече важноста од максимално користење на ИПА фондовите за имплементација на проекти значајни во реформата на судскиот систем. “Преку Инструментот за пред пристапна помош (ИПА) се обезбедува значителен придонес за зајакнување на независноста и ефиканоста на судството, а покрај Министерството за правда крајни корисници на помошта од ИПА до сега беа и Управниот суд, Академијата за судии и јавни обвинители, Судскиот совет на РМ, Советот на Јавните обвинители на РМ, Управата за извршување на санкции, Државната комисија за спречување на корупцијата, Јавните обвинителства и сите други правосудни институции“ – истакна Бесими.

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: Полската помош соодветствува со фазата на олеснување на рестриктивните мерки
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.