ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Македонија со Пристапниот Дијалог на Високо Ниво продолжува посветено кон стратегиската цел - интеграција во ЕУ
15:19, среда, 18 декември 2013

Секретаријатот за Европски Прашања (СЕП) со благодарност го признава фактот дека земјите членки на Европската Унија го делат погледот на Европската Комисија дека пристапните преговори со Македонија треба да бидат отворени.

СЕП го поздравува заклучокот на Советот на Европската Унија дека Македонија доволно ги исполнува политичките критериуми за членство во ЕУ и дека Пристапниот Дијалог на Високо Ниво (ХЛАД) ќе продолжи да ги решава идентификуваните реформи, вклучувајќи и спроведувањето на политичкиот договор на 1-ви Март како и отворените прашања со нашите соседи. Како што е цитирано во заклучоците на Советот, ХЛАД веќе придонел во повеќето области на политиката, вклучувајќи и намалувањето на судскиот застој и напорот на земјата против организираниот криминал.

Сепак, ние жалиме за одлуката на Советот да не ја прифати препораката на Европската Комисија за започнување на преговорите со Македонија за петти пат по ред бидејќи не бил постигнат консензус од страна на сите земји членки.


“Иако не е замена за започнување на преговорите, Пристапниот Дијалог на Високо Ниво (ХЛАД) е важна платформа за Македонија да продолжи во нејзиниот пат кон Европската интеграција,” објаснува д-р Фатмир Бесими, заменик Претседател на Владата на Република Македонија задолжен за Европски Прашања, “Владата на Република Македонија ја предвидува работата што претстои, го поздравува финансискиот ангажман на ЕУ во Македонија преку Инструментот за Претпристапна Помош (ИПА) за 2014-2020 и се заложува за Евро-интегративната агенда и добрите меѓусоседски и меѓуетнички односи артикулирани во заклучоците на Советот ”

Како што е веќе усвоен во годишниот Акциски План на Владата за 2014 година, работата ќе продолжи кон успешното спроведување на Охридскиот Рамковен Договор, а дополнителни чекори ќе бидат направени за да се заштитат владеењето на правото, слободата на изразување и улогата на медиумите во општеството и Стратегијата за Ромите и човекови права.
 

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
Видео-конференциска средба Османи-Едштадлер
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.