ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Заменик Претседателот Бесими на “ЕУ - ИПА Институционална координација”
15:41, четврток, 15 август 2013

Денес, во просториите на Министерството за животна средина и просторно планирање, заменик Претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за Европски прашања д-р Фатмир Бесими заедно со секторите задолжени за прашања од доменот на ИПА и ЕУ, одржа работен состанок со министерот за Животна Средина и просторно планирање г-дин Абдулаќим Адеми и претставници на Министерството за Животна Средина и Просторно Планирање, како дел од серијата “ЕУ – ИПА Институционална координација“.

Целта на состанокот беше размена на искуства за досегашното користење на ИПА фондовите во секторот на животна средина, предизвиците во реализацијата на проектите/програмите, плановите за користење на идната ИПА во периодот 2014-2020 година, како и разгледување на активностите за подобрување на успешноста, ефикасноста и ефективноста во користењето на ИПА.

На средбата посебен акцент се стави на разгледувањето на статусот на реализација на активностите од Националната Програма за Усвојување на Правото на Европската Унија (НПАА) и Акцискиот План за пристапување на Република Македонија во Европската Унија.

Ова Министерство е едно од најголемите корисници на средства од две ИПА компоненти за транзициска помош и институционално зајакнување и регионален развој, најмногу заради големите инвестиции потребни за достигнување на европските стандарди во сите под области на заштита на животната средина како што се: третман на отпадни води, управување со цврст отпад, заштита на природата и водата, квалитет на воздух, контрола на бучава, постигнување на одржлив развој, управување со климатски промени итн.
Серијата работни посети “ЕУ - ИПА Институционална Координација" заменик претседателот Бесими ќе продолжи да ги реализира во наредниот период со сите институции корисници на ИПА фондови и имплементатори на НПАА, а нивна цел е непосредно информирање за сите аспекти од користењето на ИПА, имајќи ги предвид прашањата на програмирање, техничко спроведување, мониторинг, известување, исполнување на предуслови за успешно спроведување на проектите/програмите, како и аспекти на системот на управување, институционален и административен капацитет, почитување на процедурите за користење на овие средства, функционирање на координативни механизми, како и разгледување на статусот на реализација на активностите предвидени во НПАА .
 

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: Полската помош соодветствува со фазата на олеснување на рестриктивните мерки
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.