ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Презентација „Градење капацитети за ЕУ“
14:03, вторник, 25 април 2017
Презентацијата „Градење капацитети за ЕУ“ е организирана во рамките на твининг проектот MK 12 ИПА OT 02 16 ТВЛ „Понатамошна поддршка за зајакнување на капацитетите за ЕУ и ИПА на Центарот за обуки на СЕП“. Презентацијата ја организираше Секретаријатот за европски прашања во соработка со Скопскиот плански регион на 25. април 2017 година во Дипломатската сала на Скопски саем.

Овој Твининг лајт проект обезбедува поддршка за водечката улога на СЕП во процесот на подготовка за европска интеграција на Македонија. Целта е да се имаат програми за обука на СЕП TC, кои значително ќе придонесат кон процесот на интеграција на земјата во ЕУ, идните преговори и подобро управување и апсорпциски капацитет на ИПА фондовите.

Настанот го отвори државниот советник Орхидеја Каљошевска како проектен лидер. Вработените во Секретаријатот за европски прашања ги претставија својата работа и образовните активности кои можат да им ги понудат на претставниците на Планските региони. Исто така се одржа и презентација за ИПА фондовите. На крајот претставник на Република Хрватска ги презентираше своите искуства во обука за прашања поврзани со ЕУ, со посебен акцент на регионално/локално ниво.

Овој проект е спроведен од страна на Германското сојузно министерство за економија и енергетика, Центарот за обука при Секретаријатот за европски прашања и Секторот за централно финансирање и склучување на договори при Министерството за финансии. Проектот вреди 250,000 €.
Сподели ја содржината!
Вести
Работен состанок Бујар Османи – Ѓорги Сламков ОСМАНИ: ПОТРЕБНО Е СИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЧИЈА ОБВРСКА СЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ ДА СЕ ПОСВЕТАТ НА РЕФОРМИТЕ
Средба на Бујар Османи со претставници на фондациите Конрад Аденауер и Фридрих Еберт во Берлин ОСМАНИ: КОНРАД АДЕНАУЕР И ФРИДРИХ ЕБЕРТ МОЖАТ ДА ПОМОГНАТ ВО ИЗГРАДБАТА НА КОНСЕНЗУС ПО ПРАШАЊАТА ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИ
Бујар Османи на одвоени средби со Адреас Гис и Кристоф Бајер во Берлин ОСМАНИ: ПОДДРШКАТА ОД ГЕРМАНИЈА Е ОД СУШТИНСКА ВАЖНОСТ ЗА МАКЕДОНИЈА И ОЧЕКУВАМЕ ИСТАТА ДА ПРОДОЛЖИ И ВО ИДНИНА
Средба Бујар Османи – Михаел Рот во Берлин ОСМАНИ: ГЕРМАНИЈА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ВО РЕШАВАЊЕТО НА ОТВОРЕНИТЕ ПРАШАЊА ЗАТОА НАША ЦЕЛ Е ДА БИДЕ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Средба на Вицепремиерот Османи со амбасадорите од земјите на Западен Балкан ОСМАНИ: Европските перспективи претставуваат заеднички интерес кој го обединува Балканот
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2017 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.