ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Потпишан меморандум за соработка меѓу ЈП Службен весник и Секретаријатот за европски прашања
13:04, среда, 01 февруари 2017

Директорот на ЈП Службен весник на РМ, Лука Кржалоски и Државниот секретар во Секретаријатот за европски прашања, Ана Блажеска потпишаа Меморандум за соработка, со цел меѓусебна размена на законите и подзаконските акти на Република Македонија, и размена на примарното и секундарното законодавство на Европската Унија, на македонски и на англиски јазик. 

Со потпишувањето на овој Меморандум двете страни имаат можност да ја унапредат својата основна мисија – обезбедување на релевантни ресурси и информации за граѓаните.  

За Јавното претпријатие Службен весник на РМ, ова е важен исчекор затоа што се оформува алката која досега недостасуваше во понудата на нашите услуги. Соработката која за прв пат се воспоставува со Секретаријатот за европски, прашања ни отвара можност на сите граѓани, стручната јавност, стопанственици и правни лица, кои имаат или ќе имаат потреба да прочитаат некој закон или подзаконски акт од националното законодавство со англиски превод, како и да имаат увид во законодавство на Европската Унија, да им излезмее во пресрет со воведување на оваа, нова услуга во својата електронска база на прописи, изјави директорот Кржалоски.  

Државниот секретар, Ана Блажеска изрази задоволство од постигната соработка со ЈП Службен весник. „За СЕП овој Меморандум претставува дополнителен канал преку кој јавноста ќе се информира за ЕУ и ќе може подобро да ги користи материјалите кои ги изработуваме во текот на пристапниот процес – преведени и јазично ревидирани директиви и регулативи на ЕУ, но и македонски закони со кои се транспонира определено  законодавство на ЕУ преведено на англиски јазик. Веруваме дека тоа ќе биде од помош и од интерес пред сè на стручната и академската јавност, но и на сите граѓани кои во различен контекст имаат допирна точка со европските политики и право“, истакна Блажеска.  

Пристапот до текстовите со превод на англиски јазик и до законодавството на ЕУ, објавени во електронската база на прописите на ЈП Службен весник на РМ, може да се очекува од следната недела.

Сподели ја содржината!
Вести
Состанок за започнување на проектот “Регионална Техничка помош за поддршка на агендата за поврзување -CONNECTA”
Блажеска на Глобалниот самит за жени лидери 2017
Адеми на средба со Волф
Донација на возила од ЕУ
Регионален министерски состанок
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2017 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.