ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Вести
Одржан втор состанок на техничко (второ) на Националниот инвестициски комитет
12:16, петок, 23 декември 2016
Секретаријатот за европски прашања на 21.12.2016, одржа состанок на Второ ниво на Националниот инвестициски комитет (НИК). На состанокот свое обраќање имаа државниот секретар Ана Блажеска и од страна на Министерство за транспорт и врски и Јавното претпријатие за државни патишта  беа претставени проектните предлог грантови во рамки на вториот повик за Инвестициски грантови преку Инвестициската рамка за земјите од Западен Балкан 2016 (WBIF 2016):        

Изградба на железничка пруга Коридор 8 фаза 2 ,(Градежните работи за делницата Бељаковце - Крива Паланка ( 34km ).       

Изградба на прва фаза на автопатот Гостивар Кичево (Букојчани- Кичево 13 км)·        

Рехабилитација и проширување на патот Крива Паланка – граничен премин Деве Баир(13 км).

На работнот состанок имаше претставници од Делегацијата на Европската Унија, од меѓународните финансиски институции, билатералните партнери и донаторската заедница со постојана мисија  во Република Македонија.

Националниот инвестициски комитет (НИК) е советодавно тело во кое на транспарентен начин се дискутира за стратешки инфраструктурни проекти, со цел преку експертска размена на мислења на претставниците од македонската страна и меѓународните институции да се постигне поголема координација на сите страни кои се заинтересирани за финансирање на инвестициските проекти во секторите транспорт, енергетика, социјала и животна средина Предлог проектите се дел од Единствениот список на проекти кој се состои од 120 инфраструктурни проекти.
Сподели ја содржината!
Вести
ОСМАНИ: ЕВРОПСКАТА АГЕДНА СОЗДАВА ПОДОБРИ УСЛОВИ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ИНОВАТОРИТЕ И ВООПШТО ЗА БИЗНИСОТ
ОСМАНИ: НЕМА МАГИЧНИ АД-ХОК РЕШЕНИЈА ЗА АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО, НАПРОТИВ, САМО СО ДОЛГОРОЧНИ ОДРЖЛИВИ И ПЛАНСКИ АКТИВНОСТИ МОЖЕ ДА СЕ ОБЕЗБЕДАТ РЕЗУЛТАТИ
ВБИФ ѝ одобри на Македонија три инвестициски проекти во вкупен износ од 24 милиони евра
ОСМАНИ: ЕВРЕЈСКАТА ЖРТВА - БЕЗВРЕМЕНСКИ ЧУВАР НА ХУМАНОСТА, СЛОБОДАТА И СОЛИДАРНОСТА
ОСМАНИ: ВЛАДАТА ГИ ДЕФИНИРАШЕ ИНВЕСТИЦИСКИТЕ ПРИОРИТЕТИ ЧИЈА РЕАЛИЗАЦИЈА ЌЕ СЕ ИНТЕНЗИВИРА ВО ПЕРИОДОТ ШТО ПРЕТСТОИ
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Вести
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
2018 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.