ПОЧЕТНА | КОНТАКТ | МК | SQ | EN |
Новости
Потпишана Спогодбата за соработка меѓу Амбасадата на Франција и Секретаријатот за Европски Прашања
13:37, четврток, 23 мај 2013

Денес заменик претседателот на Владата задолжен за Европски прашања др. Фатмир Бесими и Амбасадорот на Република Франција во Македонија НЕ г-ѓа Лоренс Оер, ја потпишаа спогодбата за соработка за 2013 и 2014 година.

Оваа спогодба ќе овозможи спроведување на неколку проекти за техничка помош за потребите на Секретаријатот за европски прашања, во рамките на француската билатерална административна соработка, наменета за поддршка на процесот за европски интеграции на Република Македонија. Соработката помеѓу Амбасадата на Франција и Секретаријатот за Европски прашања ќе се фокусира на три главни области:

- Поддршка за примена и координација на ИПА фондовите, во области како стратегија за комуникација со поддршка во креирање ИПА веб страна, како да се оцени нашата комуникација, пишување за веб и социјални медиуми, во информатички системи, семинари и студиски мисии во Франција за менаџирање на ЕУ фондови и други
- Зајакнување на капацитетите на Центарот за обуки за европски прашања
- Специјализирани обуки за развивање на преговарачки вештини и секторски политики на ЕУ, со поддршка во тренирање на вработените во секторот за интеграции, поддршка во ЕУ секторска политика за acquis communautaire (правото на Европската Унија), конференција за формирањето и предизвицита на Европската Унија, .

За да се спроведат овие проекти, француската Амбасада ќе ангажира високо квалификувани стручни лица од неколку француски институции, како ЕНА (Национална школа за администрација), ДАТАР (Кабинетот на Претседателот на Владата), Министерството за финансии и економија и Министерството за труд и вработување...

Овие активности за административна соработка ќе се спроведат во 2013 и 2014 година со блиско партнерство со македонските институции вклучени во процесот на европска интеграција.

Секретаријатот за европски прашања во соработка со Француската амбасада продолжува со активностите за зајакнување на административниот капацитет за спроведување на активностите за комуникација и видливост во врска со користење на ИПА и други ЕУ фондови од страна на Република Македонија.
 

Сподели ја содржината!
Новости
ОСМАНИ: НАВРЕМЕНА И ДОБРО ТАРГЕТИРАНА ПОМОШ ОД КАТАР
Османи во посета на Кризниот штаб во Струга и средба со претставници поголемите верски заедници од регионот
Вицепремиерот Бујар Османи одржа прес-конференција за распределбата на странска помош поврзана со справувањето со КОВИД 19
Видео-конференциска средба Османи - Даниелсон
Видео-конференциска средба Османи-Едштадлер
   
Процес на преведување
Поважни документи
Бази на податоци
Општо
Обука
Центар за Обука на СЕП
Стипендии
Соработки
Комуникација со јавноста
Испитување на јавното мислење ИРИ
Кампањи
Испитување на јавното мислење
ЛИСТА НА ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР
Конкурси за вработување
Конкурси
Документи
Бази на податоци
Слободен пристап до информации
Регистар на документи
Регистрација на проекти
Е-набавки
Новости
Публикации
За нас
Организација
Систем за управување со процесот на пристапување кон ЕУ
Проектни единици
Заменик Претседател на Влада за Европски Прашања
Државен Секретар
Државни Советници
Сектори
Кон преговори
Хронологија
Процес на пристапување кон ЕУ
Преговори
НПАА
Спогодба за стабилизација и асоцијација
Скрининг
Кампањи
Youth for EU
ЕУ / ИПА Успешни Проекти
EU talks
EU in Macedonia
EU stars
Together for EU
Проекти
Претпристапна поддршка
ИПА 2007 - 2013
Друга странска помош
Програми на Унијата
ОРИО Програма
Твининг
ИПА 2014 - 2020
ИПА проекти
Повеќе-корисничка ИПА програма
2020 © Секретаријат за европски прашања
Сите права се задржани.